Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ - ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 Το συγκεκριμένο θεατρικό  βρέθηκε στο διαδίκτυο και στη συνέχεια το μεγάλωσα προσθέτοντας περισσότερα πρόσωπα. Σκοπός του θεατρικού είναι να καταδείξει τη δύναμη της τηλεόρασης και την απήχηση που έχει στις πλατιές λαϊκές μάζες. Έχει τη δύναμη να χειραγωγεί , να δημαγωγεί και να δαιμονοποιεί  λαϊκές εξεγέρσεις  και επαναστάσεις για χάρη των συμφερόντων που εκπροσωπεί.  Αποδέκτες των μηνυμάτων του σκετς είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα είναι εντελώς συμπτωματική....   

             ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 1821!
Πρόσωπα
Μπρετεντέρμπεης
Ζτάη Σουλτάνα                  Δημοσιογράφοι
Χανούμ Ντρέμη


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Μακρυγιάννης                    Επαναστάτες



Κοτζαμπάσης                      Πολιτικός


Παρουσιάστρια1-2

Αφηγητες 1-2



                                          ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1 
Αν είχε προχωρήσει πιο γρήγορα η  εξέλιξη και οι επιστημονικές ανακαλύψεις έδιναν τη δυνατότητα,  η ανθρωπότητα να έχει μέσα μαζικής ενημέρωσης 200 χρόνια νωρίτερα, ίσως τα πράγματα να ήταν  διαφορετικά απ’ ότι τα ξέρουμε. Πολύ πιθανόν να είχαμε ιδιωτικά κανάλια με έκτακτα δελτία ειδήσεων αλλά και πολιτικές εκπομπές όπου οι δημοσιογράφοι  θα ανέλυαν τα γεγονότα της εποχής. Ας φανταστούμε λοιπόν μια τέτοια περίπτωση όπου οι σκλαβωμένοι Έλληνες για 400 χρόνια από τον Οθωμανικό Ζυγό θα ενημερώνονταν από δημοσιογραφικές εκπομπές μεγάλων ιδιωτικών καναλιών.

Βρισκόμαστε στο πρώτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης όπου οι Έλληνες ,όλοι μαζί ενωμένοι , αποφασίζουν να αντισταθούν και να εξεγερθούν εναντίον  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της απάνθρωπης μεταχείρισής τους από τους Τούρκους. Ο αρχηγός των επαναστατημένων Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφασίζει να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου.

 Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ή πράγματα είναι εντελώς συμπτωματική.
( Ακούγεται μουσική έκτακτου δελτίου ειδήσεων)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ1: Κυρίες και κύριοι , διακόπτουμε τη ροή του προγράμματος μας για να σας μεταδώσουμε ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων , γύρω απ’ τις ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ εξελίξεις με την πολιορκία της Τριπολιτσας.
Αρχικά να σας ενημερώσουμε ότι η Τριπολιτσά αποτελεί σημαντικό και οικονομικό και στρατιωτικό  κέντρο των Οθωμανών της Πελοποννήσου και κατοικείται από 34.000 πολίτες. Τις τελευταίες μέρες ένοπλοι  γκιαούρηδες....ε δηλαδή Έλληνες  πολιορκούν στενά την πόλη . Η κατάσταση έχει δυσκολέψει για τους κατοίκους της πόλης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 2: Οι επαναστάτες με αρχηγό τους το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη  δεν υποχωρούν και έχουν σκοπό να την απελευθερώσουν κατά τα λεγόμενά τους από τον Οθωμανικό ζυγό. Πιστεύουν πως οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν άλλη καταπίεση , άλλα χαράτσια κι άλλους κεφαλικούς φόρους και ότι ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούν. Οι Οθωμανοί αμύνονται με κανόνια και αρκετό στρατό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Θα σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους με έκτακτα δελτία ειδήσεων.
Σε λίγο ακολουθεί το προγραμματισμένο δελτίο ειδήσεων των 8 με περισσότερες πληροφορίες και ανάλυση των γεγονότων.

(Ακούγεται μουσική εισαγωγής τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Μπρετεντέρμπεης  φτιάχνει τα χαρτιά του. Μόλις τελειώνει η μουσική αρχίζει να μιλάει)

                                                 Α΄ ΠΡΑΞΗ
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: κυρίες και κύριοι, Καλησπέρα σας, νομίζω  ότι είναι από τις μέρες που δεν χρειάζεται να σας πω τι θα συζητήσουμε. Όπως σας έχουμε ενημερώσει από τα έκτακτα δελτία ειδήσεων, ομάδες ενόπλων έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου Τριπολιτσά δημιουργώντας πραγματικά κυκλοφοριακό χάος, ενώ δεν αφήνουν ελεύθερη τη διέλευση από και προς την πόλη. Αίσχος! Στην ανάλυση των γεγονότων θα με βοηθήσει η έγκριτη δημοσιογράφος Σουλτάνα Ζτάη, και η Χανούμ Ντρέμη ενώ θα υπάρξουν και ζωντανές συνδέσεις και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές. Σουλτάνα;
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Γεια  σας, Κυρίες και Κύριοι!  Δεν έχω υπέροχα μάτια!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (ξεροβήχει). Κυρίες και Κύριοι τα πράγματα έχουν ως εξής: από νωρίς το πρωί ένοπλες ομάδες γκιαούρ... εεε θέλω να πω Γραικών δηλαδή Ελλήνων έχουν περικυκλώσει την Τριπολιτσά και ζητούν την απομάκρυνση της Οθωμανικής Διοίκησης.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Μπορεί να θεωρηθεί ως κορύφωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το Μάρτιο στην Πελοπόννησο και τη Στερεά με αίτημα να μην πληρώνονται πια τα χαράτσια και οι φόροι στους Τούρκους.
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ: Το θέμα είναι ότι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αμαυρώθηκε για άλλη μια φορά και υπάρχει κίνδυνος να μας πετάξουν έξω από την Οθωμανική  Ένωση και τότε... (κάνει μια κίνηση απελπισίας)
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Δεν θα έχουμε να φάμε!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε κρέας, ψάρια και μπρόκολα!
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε φάρμακα!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Αλίμονό μας
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Θα μας φάνε οι Λύκοι και όλα τα άγρια ζώα
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Θα.. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει!
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ: Δράμα, καταστροφή!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δε πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Δε ντρέπονται λιγάκι, δεν έχουν δικαίωμα να αντιδρούν!!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Με πληροφορούν όμως από το κοντρόλ ότι βρίσκεται μαζί μας στο στούντιο ο ηγέτης των  Ραγιαδ.....εε Ελλήνων που έχουν αποκλείσει την Τριπολιτσά, ο κύριος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης .
(μπαίνει ο Κολοκοτρώνης )
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ: (επιθετικά) Κύριε Κολοκοτρώνη, γιατί δεν αφήνετε τον κόσμο να περάσει να πάει στη δουλειά του; Και με τα μαγαζιά τι θα γίνει τώρα που δεν μπορεί να πάει ο κόσμος να ψωνίσει; Ε;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Καταρχήν Καλησπέρα σας..
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡ – ΝΤΕΜΗ-ΖΤΑΗ: (ανόρεκτα ) Καλησπέρα.
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Μάλλον δεν έχετε καταλάβει καλά ορέ.... Γίνεται επανάσταση ξέρετε. Πρέπει πια εμείς οι Έλληνες να μάθουμε  να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τις τύχες μας! Να διώξουμε τους Μπέηδες, Τούρκους και τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες (ρίχνει άγριο βλέμμα στον Πρετεντέρμπεη).Κι όσο για τον κόσμο που δεν πάει να ψωνίσει, σάμπως του έμειναν καθόλου χρήματα για να πάει; Όλα μας τα πήρε ο Σουλτάνος  με τα χαράτσια! Κάναν όλοι συμφωνία να μας ξεζουμίσουν.
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΜΠΕΗΣ: Δηλαδή να μην πληρώνουμε τα χαράτσια, να μην είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στον πολυχρονεμένο μας Σουλτάνο, που ο Θεός να μου κόβει χρόνια να του δίνει μέρες!;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Και βέβαια να μην τα πληρώνουμε! Του χρωστάμε τίποτα; Ο απλός λαός μόνο φτώχια και φιλότιμο και φόρους  και αυτοί στα πλούτη. Όλοι ζουν μέσα στη πολυτέλεια και του φουκαρά του Έλληνα του πίνουνε το αίμα και τον εκφοβίζουν κι από πάνω.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Μα τι λέτε κύριε Κολοκοτρώνη έτσι θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία!
ΣΤΑΗ –ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ-ΝΤΡΕΜΗ: (μαζί με απελπισία)και τότε...
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Δεν θα έχουμε να φάμε!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε κρέας, ψάρια και ραπανάκια!
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Δεν θα έχουμε φάρμακα!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δε θα έχουμε μπακλαβάδες και ραβανιά...
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ: Θα μας φάνε οι λύκοι και όλα τα άγρια ζώα
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Θα.. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει!
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Πώς θα ζήσω χωρίς καπνιστό σολομό και σαμπάνια. Δράμα, καταστροφή!
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Τέλος πάντων ο απλός λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε παρά τις αλυσίδες μας.
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ: (ψιθυριστά στον ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡ) Αυτός είναι επικίνδυνος!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΜΠΕΗΣ (Με ύφος): Είναι αλήθεια κύριε Κολοκοτρώνη ότι όλα αυτά δεν έγιναν έτσι απλά , αλλά  έγιναν από τη Φιλική Εταιρεία; Σας έχει πάρει τα μυαλά  κι εσάς εκείνος ο αχρείος ο Ρήγας Φεραίος με τις ιδέες του;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε ποτέ . Οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο λαός δεν γίνονται έτσι αυθόρμητα. Χρειάζονται οργάνωση, πρόγραμμα. Αυτός είναι ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Άρα είστε καθοδηγούμενοι και σεις!
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: (οργισμένος) Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Άλλο πράγμα να υπηρετείς το λαό και άλλο πράγμα να υπηρετείς το Σουλτάνο και τους Μπέηδες, όπως εσείς!
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Το ξέρετε πως έτσι οδηγούμαστε στην απομόνωση. Εσείς είστε ο υπαίτιος της χρεοκοπίας. Εξαιτίας σας θα φτωχύνουν χιλιάδες κόσμου.
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ντροπή σας που διαδίδετε ψευτιές και φοβίζετε τον κόσμο . Μαύρο φίδι που σας έφαγε! Θα έρθει και για σας η ώρα σας και τότε αλίμονό σας!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ –  Μαμά!!
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ : Καλέ τι αγριάνθρωπος είναι αυτός!!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 1: Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με μουσική και τραγούδια για να ελαφρύνουμε λιγάκι το αρνητικό κλίμα. !

                                         ΤΕΛΟΣ Α΄ ΠΡΑΞΗΣ                                      
                                              Β΄ ΠΡΑΞΗ

                                            ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2


Τα 2 πρώτα χρόνια της επανάστασης οι Έλληνες ενωμένοι πέτυχαν πάρα πολλές νίκες και κατάφεραν να απελευθερώσουν ολόκληρη την Πελοπόννησο , την Στερεά Ελλάδα και πολλά νησιά του Αιγαίου . Το όνειρο μιας ανεξάρτητης Ελλάδας γινόταν σιγά σιγά πραγματικότητα , όμως δυστυχώς τα επόμενα 2 χρόνια οι Έλληνες άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους και οι Οθωμανοί  αφού ζήτησαν τη βοήθεια των Αιγυπτίων βρήκαν την ευκαιρία και  ο ισχυρός Τουρκοαιγυπτιακός Στόλος με αρχηγό τον Ιμπραήμ Πασά και  20.000 στρατό έκανε απόβαση στη Μεθώνη της Πελοποννήσου κι άρχισε να την απελευθερώνει από τους επαναστάτες.


Η συνέχεια στους δέκτες σας.
( Ακούγεται μουσική έκτακτου δελτίου ειδήσεων)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 1: Κυρίες και κύριοι διακόπτουμε το πρόγραμμα μας για να σας μεταδώσουμε ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων . Πρόκειται βέβαια για μια θετική εξέλιξη που όλοι την περίμεναν. Όπως θα θυμάστε πριν 4 χρόνια οι γκιαούρηδες ....δηλαδή οι Έλληνες πολιορκούσαν την Τριπολιτσά την οποία κατέλαβαν. Κατάφεραν μάλιστα για κακή μας τύχη να απελευθερώσουν κι ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και τη Ρούμελη. Όμως τώρα πια έχουμε ελπίδες .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 2:  Ο Ιμπραήμ ένας εξαίρετος στρατηγός με ευρωπαϊκή μόρφωση και παιδεία έκανε απόβαση στη Μεθώνη της Πελοποννήσου κι άρχισε να την απελευθερώνει από τους επαναστάτες Έλληνες νικώντας τους μάλιστα σε πάρα πολλές μάχες. Με 20.000 στρατό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Προχώρα Ιμπραήμ είμαστε μαζί σου!!
Μείνετε στις οθόνες  σας .Ακολουθεί το κανονικό δελτίο των 8 με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ.
(Ακούγεται μουσική εισαγωγής τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Μπρετεντέρμπεης  φτιάχνει τα χαρτιά του. Μόλις τελειώνει η μουσική αρχίζει να μιλάει)
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας! Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της κρίσης και επιτέλους έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ. Ο Ιμπραήμ Πασάς με γαλλική παιδεία και μόρφωση,  φέρνει σιγά – σιγά την ειρήνη στην Πελοπόννησο! Στη συντροφιά μας πάντα, η Σουλτάνα Ζτάη και η Χανούμ Ντρέμη. Χανούμ...
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ Γεια σας, κυρίες και κύριοι (παύση) Αγαπάμε Ιμπραήμ (κάνει το σήμα της νίκης).
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: ο Κύριος Ιμπραήμ  ακολουθώντας μια νέα πολιτική έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επαναφέρει την τάξη στην Πελοπόννησο! Πηγαίνει από χωριό σε χωριό και ζητάει από τους κατοίκους να υποταχθούν στο Σουλτάνο και τους Μπέηδες. Αν αυτοί υποταχτούν, τους αφήνει στην ησυχία τους. Αν αρνηθούν,... τους καίει!
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Τι γλυκός! Τι ευαίσθητος!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (ειρωνικά): Ωστόσο ο κύριος Κολοκοτρώνης επιμένει στον αγώνα του, και στο αίτημα για έξοδο από την Οθωμανική  Ένωση...
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ: Αμάν πια αυτός ο αγριάνθρωπος!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Ο απολίτιστος!
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Λέγεται μάλιστα  ότι πάει στα χωριά και τρομοκρατεί τους καημένους τους χωρικούς ότι, αν υποταχθούν στον κύριο Ιμπραήμ, θα έχουν να κάνουν μαζί του...
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Σύντομα θα τον έχουμε κοντά μας να μας δώσει εξηγήσεις. Μαζί του και ο Μακρυγιάννης. Α! Νάτοι!
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Καλησπέρα.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Καλησπέρα.
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΗΣ  ΖΤΑΗ (μαζί ανόρεκτα) : Καλησπέρα.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Κύριε Κολοκοτρώνη, τι πράγματα είναι αυτά που κάνετε; Γιατί δεν αφήνετε τον κύριο Ιμπραήμ  να ολοκληρώσει το έργο του;  Πώς θα έρθουν ξένοι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους;
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Αφήστε που ο κύριος Ιμπραήμ απολαμβάνει τη στήριξη της κοινής γνώμης. Να εδώ έχω το τελευταίο γκάλοπ της Βι Πι Αρ Σι . (ψάχνει τα χαρτιά του)Χανούμ..
ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ :Σύμφωνα με την έρευνα  το 103% των ερωτηθέντων θέλει κυβέρνηση  με πρωθυπουργό τον κύριο Ιμπραήμ , ο οποίος  συγκεντρώνει το 120% των θετικών γνωμών!
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ:  Δεν ξέρω τι γκάλοπ και βλακείες μου τσαμπουνάτε. Ο Αγώνας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ο κάθε Έλληνας είναι υπεύθυνος για το αν θα σώσουμε την Ελλάδα  ή θα μείνουμε για πάντα ραγιάδες.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΤΑΗ: Ντροπή σας κύριε Κολοκοτρώνη και Μακρυγιάννη , να τρομοκρατείτε έτσι τον κοσμάκη ! Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι καταφθάνει  από την Κάτω Ραχούλα στο στούντιο ο  κύριος Κοτζαμπάσης  , ο οποίος έπεσε θύμα της τρομοκρατίας του κυρίου Κολοκοτρώνη! (προς τον Κολοκοτρώνη) Τώρα θα δεις...
ΣΟΥΛΤΑΝΑ  ΖΤΑΗ:  Κύριε Κοτζαμπάση μας , αγαπητέ κύριε Κοτζαμπάση μας καλησπέρα. Πείτε μας, σας παρακαλώ πολύ, τι σας έκανε αυτός ο αγροίκος (δείχνει υποτιμητικά τον Κολοκοτρώνη).
Κοτζαμπάσης: Με φόβισε!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΖΤΑΗ -ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ : Τον αχρείο! Τον απολίτιστο!
Κοτζαμπάσης: Μια χαρά τα είχα βρει εγώ με τον κύριο Ιμπραήμ!. Οι διπλανοί που τους έκαψε ο Ιμπραήμ καλά να πάθουν. Ήθελαν να διώξουν τους Μπέηδες. Καλέ τι μας έκαναν στην τελική οι Μπέηδες; Μια χαρά δεν περνάγαμε; Και ήρθαν αυτοί  και ... μας φόβισαν!
ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Αυτό είναι ανήθικο! Με ποιο δικαίωμα ;
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ : Τέτοια ηθική είχατε εσείς και προκοπή, τέτοιους καταντήσετε και εμάς τους δυστυχείς. Όμως κακώς κουράζεστε. Από όλους τους τίμιους Έλληνες δεν θέλει κανένας ούτε να σας ακούσει, ούτε να σας δει , γιατί  μας φαρμάκωσε η κακία σας, εσάς  που όλο τρώτε τους ζωντανούς και εργατικούς ανθρώπους και υπερασπίζεστε τους άτιμους και παραλυμένους και καταντήσετε την κοινωνία παραλυσία.

Κοτζαμπάσης: Τι είναι αυτά που λέτε; Εμείς πάντοτε υπερασπιζόμασταν τον φτωχό και τον ανήμπορο. Είμαστε οι εκπρόσωποί του. Εμείς μαζεύουμε τους φόρους για το Σουλτάνο! Εμείς φτιάχνουμε τους φορολογικούς καταλόγους. Εμείς λύνουμε και δικάζουμε τις υποθέσεις και τα προβλήματα του κοσμάκη. Ο λαός εμάς ξέρει κι εμάς εμπιστεύεται τόσα κι άλλα τόσα χρόνια. Είμαστε οι σωτήρες του!

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Στηρίζουμε Κοτζαμπάσηδες , πρόκριτους , προεστούς . Χωρίς αυτούς πάμε χαμένοι.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ : Όποτε σας λένε οι ξένοι φίλοι σας ντύνεστε το πουκάμισο της αρετής κλαίτε την πατρίδα και τους αγωνιστές  σαν τη φώκια που πρώτα κλαίγει τον πνιγμένο  και ύστερα κάθεται και τον τρώγει.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Μα τι λέτε! Αυτοί πάντα μας υποστήριζαν.

ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Είναι οι παραστάτες  του Έθνους μας. Είναι οι βολευτές μας εεε....βουλευτές ήθελα να πω.

(απευθύνεται στον Κοτζαμπάση!)

ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Κύριε  Κοτζαμπάση , ο Ιμπραήμ –μεγάλο το όνομά του- θα μας σώσει , θα μας βοηθήσει , θα μας στηρίξει ;

Κοτζαμπάσης: Χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας! Όλοι πρέπει να πληρώσουμε, γιατί είμαστε τεμπέληδες , ανεπρόκοποι . Θα χρειαστούν κι άλλα χαράτσια και κεφαλικοί φόροι , αλλά θα σωθούμε. Οι επαναστάτες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά!

ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΖΤΑΗ -ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ : Ναι ! Ναι ! Αυτό θέλουμε!

Κοτζαμπάσης: Ας μη παραπονιέται ο λαός και οι επαναστάτες! Εξάλλου μαζί τα φάγαμε!

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ : Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου, θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι ότι θέλουν ας μου κάμουν. Κοροϊδεύετε και φοβίζετε το λαό τόσα χρόνια και πλουτίζετε σε βάρος του! Φτάνει πια! Όξω βρε !

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Δε σας αντέχουμε άλλο πια. Ήρθε η ώρα να πληρώσετε για όσα μας κάνατε . Αυτοί που υπηρετούν το Σουλτάνο πρέπει να φύγουν τώρα . Όξω!


ΜΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΖΤΑΗ -ΧΑΝΟΥΜ ΝΤΡΕΜΗ : Βοήθεια , βοήθεια! Μαμά!!

Κοτζαμπάσης: Βοήθεια , βοήθεια ! Σώστε μας !!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 2: ( Προσπαθεί να μπει στο πλατό αλλά φεύγει τρομοκρατημένη γιατί την κυνηγούν κι αυτή ο Κολοκοτρώνης με τον Μακρυγιάννη.)

Κυρίες και Κύριοι.............αααα βοήθεια βοήθεια !!


ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Όξω κι εσύ !

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ : Αυτή τη πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός, ούτε ο αδύνατος «εγώ». Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ»  και στο εξής να ξέρουμε πως αν θέλουμε να φτιάξουμε χωριό να ζήσουμε και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ζήτω η επανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: